Ropog a féltengely

féltengely

Ropog a féltengely

Mi is az a féltengely és miért ropog?

A féltengely a hajtáslánc egyik legfontosabb alkotó eleme. Ez az alkatrész a differenciál művet köti össze a hajtott kerékkel. Felépítését tekintve három részből áll: belső féltengely csukló, féltengely szár, külső féltengely csukló. A féltengely igen masszív anyagból készül, mivel nagy forgató nyomaték leadását kell közvetítenie a kerekekre.


Féltengely hiba: ropog

2 + 2 jel mely biztos féltengely hibára utal.

kattogó ropogó hang

 • Az egyik féltengely hibát nagyon könnyű észlelni mert kattogó ropogó hangot hallhatunk a kormányt teljesen alászedve. Ilyenkor előre vagy hátra menetben haladva egymás után gyors ütemes kattogó,kopogó hangot hallhatunk.Tehát ropog a féltengely.

  Ez a féltengely hiba tünet, akkor fordul elő ha a golyópálya megkopik, és a golyók lötyögni, zörögni kezdenek. Ha a féltengely ropog akkor ezt a hangot akár kis távolságról is hallhatjuk a gépjármű mellett.

  féltengely csukló porvédő sérülés
 • A csukló porvédője gumiból készül, így elöregszik, és kirepedezik. A féltengely csukló belülről grafitos zsírral van tömve. A kiszakadt porvédő nem védi meg a féltengely csuklót a por és a víz káros hatásaitól.
  A kiszakadt porvédő a műszaki vizsgán bukáshoz vezet.

  Elkerülhető és ha igen akkor hogyan a féltengely ropogó hibája. A választ lentebb találod.

Elkerülhető -e a féltengely ropog hiba?

A válasz igen elkerülhető. Ajánlott évente többször is ellenőrizni vagy ellenőriztetni a gumiharangok állapotát. A legjobb megoldás az előtt cserélni mielőtt kiszakadnak. Árulkodó jel lehet az apró töredezés, kikeményedés.

Vigyázni kell magas járdára parkolásnál vagy bármilyen tárgy áthajtásánál mert azonnali szakadást okozhat.

Melyik az a két hiba ami ropogó féltengelynél előfordulhat? Lentebb erről olvashatsz.

Féltengely ropog akkor 2 hibára gondolhatunk

 • féltengely csukló törés

  Csukló törésről nagyon extrém esetekben hallunk. Általában valamilyen baleset alkalmával. Ilyenkor megesik, hogy a csukló agyba rögzített része leszakad, de ez nagyon ritka.
 • féltengely csukló vagy a szár bordázatának sérülése

  Ennek két oka is lehet

  -a belső zégeres megoldásnál a gyűrű beékelődik és a csukló lefele húzása közben a tengelyt végig marja. Ekkor is hallható a féltengely ropogó hangja.

  -az esetleges hirtelen kigyorsításnál a nagy nyomaték átadásakor a féltengelyt elnyalja.

Féltengelycsukló felépítése

féltengely részei
féltengely

A féltengely csukló felépítése akár belsőről vagy külsőről legyen szó ugyan olyan. Van, egy belső agy rész, mely bordázattal van ellátva és a felületén golyópálya marások találhatóak.

Ezt követi a golyók, amelyek segítségével átadjuk a nyomatékot. Végül következik a külső házrész, mely belső felében ugyan úgy ki van alakítva a golyó pálya. A külső részén pedig szintén bordázat található.

A féltengely csuklóban a bemarások teszik lehetővé, hogy az agyhoz rögzített része elforduljon arra, amerre a kormányt fordítjuk. Így oldották meg az autó gyártók, hogy a kormányzott tengely lehessen a hajtott tengely is.

Hogy lehet szerelni a ropogó féltengelyt erről olvashatsz a következő fejezetben.

féltengely szerelése ha már nagyon ropog

A gumiharang rögzítésének egyik sarkalatos pontja a bilincs. Van, szalagos, és van roppantós. A lényeg bármelyiket is használjuk, jól legyen rögzítve.

Zégergyűrű

a féltengely száron van elhelyezve a zégergyűrű, ami a csukló belsejében fog egy nútba bepattanni vagy a csuklón van egy szétfeszíthető zéger.

Milyen káros hatások lehetnek ropogó féltengely esetén? A következő fejezetben erről olvashatsz.

féltengely ropog ezen hiba esetén fellépő káros hatások

 • káros hatás, hogy a széthulló csuklóból a kenőanyag a fékre is kerülhet. Ez balesetveszélyes. Mindenképp takarítandó.
 • a féltengelycsukló a hajtáslánc része, ha az kikopott, lötyögésével káros rezonanciákat okoz. így károsítja a differenciálművet és a sebességváltót is.
 ropog a féltengely
féltengely

Hogy lehet a javítani a féltengelyt?A következő szakasz erről szól.

Ha ropog a féltengely hogy javítsuk?

Vannak erre szakosodott cégek akik gyors határidővel javítják a meghibásodott,kopott esetleg törött féltengelyeket.