5 tipp, hogy biztonságban légy az utakon

Akár a férfiak, akár a hölgyek táborát erősíted itt van 5 tipp, hogy biztonságban légy az utakon.
Vannak olyan vezetési szokások, amelyek egyszerűen nem biztonságosak mindenki számára. Ha a rutinos sofőrök közé tartozol, akkor sem árt időközönként átvenni azokat az alapvető pontokat, amelyekkel nemcsak a saját-, hanem utas társaid testi épségét is megóvhatod. 
Íme 5 tipp, amelyekkel elkerülheted a baleseteket!

Autó műszaki helyzete

Légy tisztában az autó műszaki helyzetével!
Lehet, hogy egy újabb autót vezetsz, ami klassz technológiával van felszerelve, például tolatókamerákkal és sávváltás-érzékelőkkel, amelyek jelzik, ha valami az utadba kerül. Az egyik hiba, amit sokan elkövetnek, hogy jobban bíznak ezekben a technológiákban, mint a saját látásukban. Valójában egyes statisztikák szerint a járművezetők 80 százaléka nincs tisztában azzal, hogy a holttérfigyelő rendszereiknek vannak korlátai.
Nem szabad csak ezekre a műszerekre hagyatkozni, különben könnyen baleset lehet a vége!  Ezek a technológiák csak arra szolgálnak, hogy támogassanak téged az úton. A szemed a legjobb tolatókamera és sávérzékelő, ezért mindenképpen ezeket használd először! 

Rutinszerű biztonsági ellenőrzés

nem megfelelően felfújt gumiabroncs
nem megfelelően felfújt gumiabroncs

Végezd el a rutinszerű biztonsági ellenőrzéseket!
A rendszeres olajcsere és kerékcsere nem elég ahhoz, hogy autód menetkész legyen. Időről időre elengedhetetlen, hogy alapvető biztonsági ellenőrzéseket végezz, mielőtt elindulsz!
Ha a jármű le van vizsgáztatva még nem jelenti azt, hogy abban a pillanatban minden tökéletesen működik rajta.

Ellenőrizd a féklámpákat, az irányjelzőket és a fényszórókat! Tarts kéznél egy guminyomás mérőt, és néhány hetente ellenőrizd, hogy a gumiabroncsok megfelelően fel vannak-e fújva. Talán azt gondolnád, hogy a gumiabroncsnyomás nem nagy ügy, de egyes tanulmányok szerint a nem megfelelően felfújt gumiabroncsok a balesetek egyik fő okozói.

Agresszív vezetés

agresszív vezető
agresszív vezető

Kerüld az agresszív vezetést!
Ha az idegesebb sofőrök közé tartozol, akkor jobb, ha megnyugszol indulás előtt! Nem szabad a forgalomban ki-be kanyarogni, 100 km/órás sebességgel hajtani és kiabálni a többi sofőrrel! Az agresszív vezetési stílusok közé tartozik még a stop táblákon való gyors áthaladás, a kockázatos sávváltás és a gyorshajtás, hogy még gyorsan át tudjunk haladni a sárga lámpán… Valójában a gyorshajtás is agresszív vezetésnek számít, és a sofőrök több mint fele normálisnak tartja ezt. Ehelyett hagyj magadnak elegendő időt az úti cél eléréséhez, és maradj nyugodt!

Stressz

Enyhítsd a stresszt!
Ha stresszesen vezetsz, azzal saját magadat és az úton közlekedőket is veszélynek teheted ki. A stresszt úgy korlátozhatod, ha felismered a stresszt kiváltó okokat, és elkezdesz rendszeresen mozogni, egészségesen táplálkozni. A szorongás csökkentésének másik módja lehet még a nyugodtabb otthoni környezet kialakítása. A rendrakás, a rendszerezés és néhány szobanövény bevezetése fokozza a pozitív hangulatot.

Multitasking

Kerüld a multitaskingot!
Csak egyetlen feladatot szabad elvégezni az autóban, és ez a vezetés. Mítosz, hogy egyes emberek „jobbak a multitaskingban”, mint mások. Ha sms-t írsz, dalt váltasz a rádióban, sminkelsz, a hátsó ülésen ülő gyerekekkel játszol, sajtburgert eszel, vagy akár a GPS-szel babrálsz, akkor eltereled a figyelmedet. 

Ez volt az 5 tipp, hogy biztonságban légy az utakon.
A következő fejezetben további 15 tippet találsz a biztonságos vezetés és balesetek megelőzése céljából.

További tippek a biztonságos vezetésért:

 1. Egy hosszabb út előtt, aludj sokat!


 2. Ha hosszú út áll előtted, győződj meg róla, hogy előző este sokat aludtál, és egyél egy nagy, kiadós reggelit!


 3. Maradj mindig éber!


 4. A volán mögött tett cselekedeteidnek súlyos következményei lehetnek, ha hagyod, hogy a koncentrációd lankadjon. Mindig figyelj arra, hogy mit csinálsz!


 5. Mindig jelezz!


 6. Milyen gyakran látod, hogy a körforgalomból jelzés nélkül lépnek ki az emberek? Idegesítő, nem igaz? És nem is biztonságos! Jobb, ha nem követed ezt a példát. 


 7. Figyelj a közlekedési jelzésekre!


 8. Az utakon megannyi táblával, lámpával és utasítással találkozunk, de ezek mind a biztonságunkat szolgálják. Mindig figyelj a jelzésekre!


 9. Ne hagyd figyelmen kívül a sárga lámpát!


 10. A sárga lámpa azért van ott, hogy emlékeztessen arra, hogy el kell kezdened lassítani – nem arra ösztönöz, hogy lépj a gázpedálra!


 11. Soha ne írj SMS-t vezetés közben!


 12. Soha ne használd a telefonodat vezetés közben! Azok az értesítések, e-mailek és üzenetek a barátoktól várhatnak, amíg kiszállsz az autóból vagy félrehúzódsz.


 13. Vezess az időjárás függvényében!


 14. Ha ködös az idő, szakad az eső vagy kezd havazni, akkor mindig igazodj az aktuális időjárási körülményekhez a vezetés során!


 15. Tipp: ami az okostelefonokat illeti, mindannyian ismerjük a kísértést, hogy vezetés közben SMS-t írjunk (még ha tudjuk is, hogy ez rossz ötlet). Ha mindenáron szeretnéd megkönnyíteni a telefonozást az autóban, akkor használj telefontartót!

Új egyedi rendszám


A mostani előírások változatlanul lehetővé teszik az új egyedi rendszám engedélyezését.
7 karakterből kell állnia egy ilyen rendszámnak.
Ezek a következők kell, hogy legyenek:

 • Legalább 3, legfeljebb 6 folyamatos betűjelből

 • legalább 1, legfeljebb 4 folyamatos számjegyből, együttesen

 • Ékezetes magánhangzók nem lehetnek benne, a számjegyek helyén nem szerepelhetnek csak nullák.

  De ne szaladjunk előre ennyire,nézzük meg a továbbiakban a rendszámtábla alakulását Magyarországon.

új egyedi rendszám
új egyedi rendszám

Rövid visszatekintő

1990 augusztusa óta szintén hat karakteres, de már szabványos méretű, három betű, három szám felosztású, fényvisszaverős táblák vannak használatban (az előző típust 1995-ig lehetett használni). Sorozatrendszám esetén a fehér alapon fekete karakterek voltak használatban, az első ilyen rendszám az AAB-001 volt.

1995 -ig két betű két szám és ismét két betű kombinációt használtunk a rendszámokon.
Miért kellett váltani új rendszámokra?A következő részben részletesen olvasható.

Miért kellett váltani?

Egyszerű a válasz erre a kérdésre.
Elfogyott a lehetőségek tárháza ezért kellett váltani.
Ezért az új rendszámok felosztása a következő:
2 betű magyar címer ismét 2 betű utána 3 szám.
Ezzel a kombinációval akár 45000000 variáció is elérhető.

Melyik dupla karaktert nem lehet egyedileg használni?

A következő bejegyzésből megtudható.

Egyedileg nem használható dupla karakterek:
Cs, GY,ly,NY,SZ,ZS,TX, TY
Ez így felsorolva igen furcsának tűnik, de mindjárt érthetőbb lesz a dolog a lenti felsorolás végén. Ezen típusú rendszámokat bejegyzett szervezetek fogják használni pl:

új egyedi rendszám taxikhoz
új egyedi rendszám taxira
 • Honvédség: HA
 • Taxi: TX
 • Rendőrség: RA
 • Mentőszolgálat: MA
 • Nemzeti Adó és Vámhivatal:NA
 • Büntetés végrehajtás: BA
 • Ideiglenes : I ediig volt: P,E,M,SP,Z,
 • Zöld háttérrel: elektromos autók-plugin hybrid (zöld rendszámos gépjármű)
 • Szürke háttérrel: kerékpár szállítók
 • Ezentúl is OT kezdetű táblát kapnak a muzeális minősítésű veterán járművek.

Le kell-e cserélni a régi rendszámot?

A válasz az, hogy nem.
Fontos tudni, hogy az új rendszámtáblákat július elsejétől alapvetően a Magyarországon újonnan forgalomba helyezett (új, illetve külföldről használtan behozott) járművek kapják meg. A meglévő régi rendszámtáblákat nem kell újakra cserélni, azokat gond nélkül tovább lehet használni.

Mi a teendő ha elhagyjuk az új egyedi és nem egyedi rendszámot?

Ha egy rendszámot hagyunk el akkor még a régi lesz pótolva.
Amennyiben mindkét új (egyedi) rendszámot elhagyjuk akkor minden kép új lesz pótolva.

Ropog a féltengely

Ropog a féltengely

Mi is az a féltengely és miért ropog?

A féltengely a hajtáslánc egyik legfontosabb alkotó eleme. Ez az alkatrész a differenciál művet köti össze a hajtott kerékkel. Felépítését tekintve három részből áll: belső féltengely csukló, féltengely szár, külső féltengely csukló. A féltengely igen masszív anyagból készül, mivel nagy forgató nyomaték leadását kell közvetítenie a kerekekre.

olvass tovább

Hibrid autó

A hibrid egy olyan járműhajtóművel rendelkező autó, amelyben két eltérő energiafajtát felhasználó motor szolgáltatja (szolgáltathatja) a mechanikai energiát.

A továbbiakban megtudhatod, hogy milyen hajtás fajták vannak.
Milyen üzemmóddal és konstrukcióval kell rendelkeznie egy hibrid autónak.

részletekért olvass tovább

Nagymotor műszaki vizsga

Röviden a nagymotor műszaki vizsga folyamata


Az okmányokat ellenőrizzük. Megnézzük, hogy az a jármű érkezett-e be ténylegesen, amelynek a papírjait látjuk. Ellenőrizzük, hogy van-e érvényes biztosítása. Regisztráljuk az esztétikai hibákat, a tükrök, üvegek állapotát, az esetleges korróziót.

Megnézzük a futómű, kormánymű holtjátékait. Olajszivárgásokat keresünk és ellenőrizzük a világítást. Elvégezzük a fékpados fék- és futómű-ellenőrzést.Ez a motorkerékpár vizsgáztatás folyamata.

olvass tovább

Hibrid autó műszaki vizsga

Ezt a cikket azért írtam, hogy bemutassam milyen speciális előírásokat kell betartani a hibrid autó műszaki vizsga elvégzéséhez.Mik ezek az előírások és mi az 6 -féle üzemmód amivel a hibrid járművet le lehet vizsgáztatni.Mikor szükséges ez az üzemmód a hibrid autó műszaki vizsga folyamán.

olvass tovább

Műszaki vizsga időtartama

Mennyi lehet a műszaki vizsga időtartama


Röviden a műszaki vizsga folyamata és időtartama

Az okmányokat ellenőrizzük. Megnézzük, hogy az a jármű érkezett-e be ténylegesen, amelynek a papírjait látjuk. Ellenőrizzük, hogy van-e érvényes biztosítás az autón. Körbenézzük az autót, kívül-belül, alul-felül. Regisztráljuk az esztétikai hibákat, a tükrök, üvegek állapotát, az esetleges korróziót.

Megnézzük a futómű, kormánymű holtjátékait. Olajszivárgásokat keresünk és ellenőrizzük a világítást. Lekérdezzük az autó elektronikus öndiagnosztikáját. Elvégezzük a fékpados fék- és futómű-ellenőrzést és a környezetvédelmi mérést.

Szóval a műszaki vizsga időtartama kb 40 perc.
A következő fejezetekben részletesen leírom,hogy mi mennyi ideig tart.

olvass tovább

Műszaki vizsga felkészítés

Műszaki vizsga felkészítés házilag


Nem szerencsés, ha a műszaki vizsga alkalmával derülnek ki az autóval kapcsolatos hibák.
Érdemes egy kis időt rászánni a gépjárművünk átnézésére a műszaki vizsga előtt.Ezért 3 egyszerű részre osztottam fel a műszaki vizsga felkészítés vagy átvizsgálás folyamatát.Ezek a következők: kívül, belül és dokumentumok.Ezt a 3 témát mutatom be a következő fejezetekben.

olvass tovább