5 tipp, hogy biztonságban légy az utakon

Akár a férfiak, akár a hölgyek táborát erősíted itt van 5 tipp, hogy biztonságban légy az utakon.
Vannak olyan vezetési szokások, amelyek egyszerűen nem biztonságosak mindenki számára. Ha a rutinos sofőrök közé tartozol, akkor sem árt időközönként átvenni azokat az alapvető pontokat, amelyekkel nemcsak a saját-, hanem utas társaid testi épségét is megóvhatod. 
Íme 5 tipp, amelyekkel elkerülheted a baleseteket!

Autó műszaki helyzete

Légy tisztában az autó műszaki helyzetével!
Lehet, hogy egy újabb autót vezetsz, ami klassz technológiával van felszerelve, például tolatókamerákkal és sávváltás-érzékelőkkel, amelyek jelzik, ha valami az utadba kerül. Az egyik hiba, amit sokan elkövetnek, hogy jobban bíznak ezekben a technológiákban, mint a saját látásukban. Valójában egyes statisztikák szerint a járművezetők 80 százaléka nincs tisztában azzal, hogy a holttérfigyelő rendszereiknek vannak korlátai.
Nem szabad csak ezekre a műszerekre hagyatkozni, különben könnyen baleset lehet a vége!  Ezek a technológiák csak arra szolgálnak, hogy támogassanak téged az úton. A szemed a legjobb tolatókamera és sávérzékelő, ezért mindenképpen ezeket használd először! 

Rutinszerű biztonsági ellenőrzés

nem megfelelően felfújt gumiabroncs
nem megfelelően felfújt gumiabroncs

Végezd el a rutinszerű biztonsági ellenőrzéseket!
A rendszeres olajcsere és kerékcsere nem elég ahhoz, hogy autód menetkész legyen. Időről időre elengedhetetlen, hogy alapvető biztonsági ellenőrzéseket végezz, mielőtt elindulsz!
Ha a jármű le van vizsgáztatva még nem jelenti azt, hogy abban a pillanatban minden tökéletesen működik rajta.

Ellenőrizd a féklámpákat, az irányjelzőket és a fényszórókat! Tarts kéznél egy guminyomás mérőt, és néhány hetente ellenőrizd, hogy a gumiabroncsok megfelelően fel vannak-e fújva. Talán azt gondolnád, hogy a gumiabroncsnyomás nem nagy ügy, de egyes tanulmányok szerint a nem megfelelően felfújt gumiabroncsok a balesetek egyik fő okozói.

Agresszív vezetés

agresszív vezető
agresszív vezető

Kerüld az agresszív vezetést!
Ha az idegesebb sofőrök közé tartozol, akkor jobb, ha megnyugszol indulás előtt! Nem szabad a forgalomban ki-be kanyarogni, 100 km/órás sebességgel hajtani és kiabálni a többi sofőrrel! Az agresszív vezetési stílusok közé tartozik még a stop táblákon való gyors áthaladás, a kockázatos sávváltás és a gyorshajtás, hogy még gyorsan át tudjunk haladni a sárga lámpán… Valójában a gyorshajtás is agresszív vezetésnek számít, és a sofőrök több mint fele normálisnak tartja ezt. Ehelyett hagyj magadnak elegendő időt az úti cél eléréséhez, és maradj nyugodt!

Stressz

Enyhítsd a stresszt!
Ha stresszesen vezetsz, azzal saját magadat és az úton közlekedőket is veszélynek teheted ki. A stresszt úgy korlátozhatod, ha felismered a stresszt kiváltó okokat, és elkezdesz rendszeresen mozogni, egészségesen táplálkozni. A szorongás csökkentésének másik módja lehet még a nyugodtabb otthoni környezet kialakítása. A rendrakás, a rendszerezés és néhány szobanövény bevezetése fokozza a pozitív hangulatot.

Multitasking

Kerüld a multitaskingot!
Csak egyetlen feladatot szabad elvégezni az autóban, és ez a vezetés. Mítosz, hogy egyes emberek „jobbak a multitaskingban”, mint mások. Ha sms-t írsz, dalt váltasz a rádióban, sminkelsz, a hátsó ülésen ülő gyerekekkel játszol, sajtburgert eszel, vagy akár a GPS-szel babrálsz, akkor eltereled a figyelmedet. 

Ez volt az 5 tipp, hogy biztonságban légy az utakon.
A következő fejezetben további 15 tippet találsz a biztonságos vezetés és balesetek megelőzése céljából.

További tippek a biztonságos vezetésért:

 1. Egy hosszabb út előtt, aludj sokat!


 2. Ha hosszú út áll előtted, győződj meg róla, hogy előző este sokat aludtál, és egyél egy nagy, kiadós reggelit!


 3. Maradj mindig éber!


 4. A volán mögött tett cselekedeteidnek súlyos következményei lehetnek, ha hagyod, hogy a koncentrációd lankadjon. Mindig figyelj arra, hogy mit csinálsz!


 5. Mindig jelezz!


 6. Milyen gyakran látod, hogy a körforgalomból jelzés nélkül lépnek ki az emberek? Idegesítő, nem igaz? És nem is biztonságos! Jobb, ha nem követed ezt a példát. 


 7. Figyelj a közlekedési jelzésekre!


 8. Az utakon megannyi táblával, lámpával és utasítással találkozunk, de ezek mind a biztonságunkat szolgálják. Mindig figyelj a jelzésekre!


 9. Ne hagyd figyelmen kívül a sárga lámpát!


 10. A sárga lámpa azért van ott, hogy emlékeztessen arra, hogy el kell kezdened lassítani – nem arra ösztönöz, hogy lépj a gázpedálra!


 11. Soha ne írj SMS-t vezetés közben!


 12. Soha ne használd a telefonodat vezetés közben! Azok az értesítések, e-mailek és üzenetek a barátoktól várhatnak, amíg kiszállsz az autóból vagy félrehúzódsz.


 13. Vezess az időjárás függvényében!


 14. Ha ködös az idő, szakad az eső vagy kezd havazni, akkor mindig igazodj az aktuális időjárási körülményekhez a vezetés során!


 15. Tipp: ami az okostelefonokat illeti, mindannyian ismerjük a kísértést, hogy vezetés közben SMS-t írjunk (még ha tudjuk is, hogy ez rossz ötlet). Ha mindenáron szeretnéd megkönnyíteni a telefonozást az autóban, akkor használj telefontartót!

Hibrid autó

A hibrid egy olyan járműhajtóművel rendelkező autó, amelyben két eltérő energiafajtát felhasználó motor szolgáltatja (szolgáltathatja) a mechanikai energiát.

A továbbiakban megtudhatod, hogy milyen hajtás fajták vannak.
Milyen üzemmóddal és konstrukcióval kell rendelkeznie egy hibrid autónak.

részletekért olvass tovább

Nagymotor műszaki vizsga

Röviden a nagymotor műszaki vizsga folyamata


Az okmányokat ellenőrizzük. Megnézzük, hogy az a jármű érkezett-e be ténylegesen, amelynek a papírjait látjuk. Ellenőrizzük, hogy van-e érvényes biztosítása. Regisztráljuk az esztétikai hibákat, a tükrök, üvegek állapotát, az esetleges korróziót.

Megnézzük a futómű, kormánymű holtjátékait. Olajszivárgásokat keresünk és ellenőrizzük a világítást. Elvégezzük a fékpados fék- és futómű-ellenőrzést.Ez a motorkerékpár vizsgáztatás folyamata.

olvass tovább

Hibrid autó műszaki vizsga

Ezt a cikket azért írtam, hogy bemutassam milyen speciális előírásokat kell betartani a hibrid autó műszaki vizsga elvégzéséhez.Mik ezek az előírások és mi az 6 -féle üzemmód amivel a hibrid járművet le lehet vizsgáztatni.Mikor szükséges ez az üzemmód a hibrid autó műszaki vizsga folyamán.

olvass tovább

Motorkerékpár vizsgáztatás

Motorkerékpár vizsgáztatás rejtelmei

Röviden a motorkerékpár vizsgáztatás folyamata


Az okmányokat ellenőrizzük. Megnézzük, hogy az a jármű érkezett-e be ténylegesen, amelynek a papírjait látjuk. Ellenőrizzük, hogy van-e érvényes biztosítása. Regisztráljuk az esztétikai hibákat, a tükrök, üvegek állapotát, az esetleges korróziót.

Megnézzük a futómű, kormánymű holtjátékait. Olajszivárgásokat keresünk és ellenőrizzük a világítást. Elvégezzük a fékpados fék- és futómű-ellenőrzést.Ez a motorkerékpár vizsgáztatás folyamata.

olvass tovább

Mit néznek a műszaki vizsgán?

Valójában mit is néznek egy műszaki vizsga alatt?


Röviden a műszaki vizsga folyamata

Az okmányokat ellenőrizzük. Megnézzük, hogy az a jármű érkezett-e be ténylegesen, amelynek a papírjait látjuk. Ellenőrizzük, hogy van-e érvényes kötelező felelősségbiztosítás az autón. Ha véletlenül nem lenne érvényes kgfb a gépjárművön, még a műszaki vizsga előtt a kötelező biztosítás kalkulátorral megkötheti.

Körbenézzük az autót, kívül-belül, alul-felül. Regisztráljuk az esztétikai hibákat, a tükrök, üvegek állapotát, az esetleges korróziót. Megnézzük a futómű, kormánymű holtjátékait.

Olajszivárgásokat keresünk és ellenőrizzük a világítást. Lekérdezzük az autó elektronikus öndiagnosztikáját. Elvégezzük a fékpados fék- és futómű-ellenőrzést és a környezetvédelmi mérést.

Műszaki vizsga időtartama mennyi lehet valójában?Előző cikkemben olvashatod.

Hét részre osztottam a műszaki vizsga vizsgálandó területét melyet a következő részben mutatok be.

olvass tovább

Egyszerű rendszer

Vizsga

A legfontosabb különbség a két ország 4 évesnél idősebb autójára kapható vizsga hosszabbításra kapható évek száma.Míg itthon 2 év addig Angliában 1 év.Tehát kint évente kell vizsgára vinni a gépjárművet de 11 hónapnál korábban nem viheted vizsgára.

Hiába vinnéd el a vizsgabázison nem tudják regisztrálni a vizsgára az autót.

olvass tovább