Féltengely hiba

féltengely

Féltengely hiba tünetei

Mi is az a féltengely?

A féltengely a hajtáslánc egyik legfontosabb alkotó eleme. Ez az alkatrész a differenciál művet köti össze a hajtott kerékkel. Felépítését tekintve három részből áll: belső féltengely csukló, féltengely szár, külső féltengely csukló. A féltengely igen masszív anyagból készül, mivel nagy forgató nyomaték leadását kell közvetítenie a kerekekre.


Féltengely hiba tünetei

2 + 2 jel mely biztos féltengely hibára utal.

kattogó hang

 • Az egyik hibát nagyon könnyű észlelni mert kattogó hangot hallhatunk a kormányt teljesen alászedve. Ilyenkor előre vagy hátra menetben haladva egymás után gyors ütemes kattogó,kopogó hangot hallhatunk.

  Ez a féltengely hiba tünet, akkor fordul elő ha a golyópálya megkopik, és a golyók lötyögni, zörögni kezdenek.

  féltengely csukló porvédő sérülés
 • A csukló porvédője gumiból készül, így elöregszik, és kirepedezik. A féltengely csukló belülről grafitos zsírral van tömve. A kiszakadt porvédő nem védi meg a féltengely csuklót a por és a víz káros hatásaitól.

Ez a típusú féltengely hiba könnyen elkerülhető

Ajánlott évente többször is ellenőrizni vagy ellenőriztetni a gumiharangok állapotát.A legjobb megoldás az előtt cserélni, mielőtt kiszakadnak. Árulkodó jel lehet az apró töredezés, kikeményedés.

Vigyázni kell magas járdára parkolásnál vagy faágon áthajtásnál mert azonnali szakadást okozhat.

Maradt még kettő féltengely hiba melyek extrém esetekben fordulnak elő.

 • féltengely csukló törés

  Csukló törésről nagyon extrém esetekben hallunk. Általában valamilyen baleset alkalmával. Ilyenkor megesik, hogy a csukló agyba rögzített része leszakad, de ez nagyon ritka.
 • féltengely csukló vagy a szár bordázatának sérülése

  Ennek két oka is lehet
  -a belső zégeres megoldásnál a gyűrű beékelődik és a csukló lefele húzása közben a tengelyt végig marja.
  -az esetleges hirtelen kigyorsításnál a nagy nyomaték átadásakor a féltengelyt elnyalja.

Féltengelycsukló felépítése

féltengely részei
féltengely

A féltengely csukló felépítése akár belsőről vagy külsőről legyen szó ugyan olyan. Van, egy belső agy rész, mely bordázattal van ellátva és a felületén golyópálya marások találhatóak.

Ezt követi a golyók, amelyek segítségével átadjuk a nyomatékot. Végül következik a külső házrész, mely belső felében ugyan úgy ki van alakítva a golyó pálya. A külső részén pedig szintén bordázat található.

A féltengely csuklóban a bemarások teszik lehetővé, hogy az agyhoz rögzített része elforduljon arra, amerre a kormányt fordítjuk. Így oldották meg, hogy a kormányzott tengely lehessen a hajtott tengely is.

féltengely szerelése

A gumiharang rögzítésének egyik sarkalatos pontja a bilincs. Van, szalagos, és van roppantós. A lényeg bármelyiket is használjuk, jól legyen rögzítve.

Zégergyűrű

a féltengely száron van elhelyezve a zégergyűrű, ami a csukló belsejében fog egy nútba bepattanni vagy a csuklón van egy szétfeszíthető zéger.

féltengely hiba esetén fellépő káros hatások

 • káros hatás, hogy a széthulló csuklóból a kenőanyag a fékre is kerülhet. Ez balesetveszélyes. Mindenképp takarítandó.
 • a féltengelycsukló a hajtáslánc része, ha az kikopott, lötyögésével káros rezonanciákat okoz. így károsítja a differenciálművet és a sebességváltót is.
féltengely
féltengely